onsdag 6 oktober 2010

3 x pop på svenska, del 3


Säkert! - Facit
Man skulle kunna dra någon krystad vits om att det skulle kunna gå att använda denna skivan som ett facit över hur man ska göra en pop-platta på svenska. Men då det till viss mån stämmer blir det lite ostigt, eller ja rätt mycket.

Det är nu tre år sedan hon släppte den självbetitlade debutskivan Säkert!, sedan dess har hon hunnit spela in en till skiva med Hello Saferide, vilket är hennes engelskspråkiga projekt om nu någon mot förmodan har missat det. Samt så har hon börjat plugga psykologi i Umeå, så hon har minst sagt haft fullt upp sedan den förra Säkert-plattan.

Men är något som inte förändrat sig sedan förra Säkert-skivan så är det språket och sättet hon skriver på. Den utelämnande jämtskan som får vardagssituationer att låta fascinerande och spännande. Man skulle kunna säga att hon är den bästa svenska textförfattaren sedan Håkan Hellström eller Plura.

När jag hörde det begynnande spåret Fredrik första gången i Augusti någon gång föll jag för den direkt och jag lyssnar fortfarande på den dagligen. Det är något speciellt med det spåret. Musiken, budskapet och det hjärtskärande solot efter hon viskat fram de ack så sanningsenliga textraderna.

(Åh, alla låtar jag skrivit till såna som inte är värda en låt
åh, historien är full av låtar till såna som inte borde få en låt
man måste krossa hjärtan och starta krig
man måste ha skadat för att hamna i böckerna
man måste skada för att få en låt, en bok, en tavla)


Samtidigt som texterna ofta är djupa och berör känsliga ämnen så är musiken ofta upplyftande och lättsam. Vilket jag tycker balanserar upp skivan på ett ypperligt sätt. Facit är ett av de bästa skivsläppen på länge, på mycket länge. Jag gillar speciell hur hon vågar sjunga så dialektalt som hon gör, och hur bra det verkligen passar till texterna och musiken. Hon låter mer uppriktigt på något sätt.

Betyg: 9/10

Bästa spåren: "Fredrik", "Dansa, fastän", "Isarna", "Köttet är svagt" och "Tyst nu"

2 kommentarer:

  1. Snyggt! Annika är ruskig!

    Men texta kan Krunegård med göra, han borde åtminstone vara nämnd.

    SvaraRadera
  2. Tackar. Så sant, Krunegård är också grym, men tycker nog inte att han riktigt kommer upp i samma kaliber som de andra tre.

    SvaraRadera